Lectura Compartida

Després de la visita de Heide, llibretera de Sidecar i Cristina,

a Malva fem una Lectura Compartida d'un llibre,

que amb tanta saviesa i experiència en feminisme, ens saben aconsellar.

Ací us deixem tots els llibres que des de 2001 hem llegit juntes!!!


Llega la negra crecida - Margaret DrabbleAutora Francesca Stubbs passa dels setanta,però encara gaudeix de salut, i encara que fa temps que hauria d´estar jubilada, treballa gustosa per a una institució benèfica que ofereix assistència a ancians

que s´enfronten a penúries de tota mena. Les persones que l´envolten també es veuen abocades a lluitar per salvaguardar la dignitat en l´últim tram de la seua existència, una existència que més que 

gaudir-se, se suporta. L´obra de Drabble és tan valenta i bella perquè duu a terme la revolucionària idea de tractar a les ancianes/ans com a persones, perquè parla des de la comprensió i l´amor. Una novel·la que planteja què és la bona vida i, per tant, què és una bona mort.

                       Tea Rooms: Mujeres Obreras -  Luisa Carnés


Són els anys trenta a Madrid i les treballadores d'un distingit saló de te proper a la Porta del Sol ajusten els seus uniformes per a començar una nova jornada laboral. Antonia és la més veterana, encara que mai ningú li ha reconegut la seua competència.

A la xicoteta Marta la misèria l'ha tornat decidida i agosarada. Paca una dona molt beata, passa les seues hores d'oci en un convent i Laurita, la fillola de l'amo, es té per una «xica moderna». Però únicament Matilde té aqueix «esperit rebel» que es planteja una existència diferent.

Autora invisibilitzada de la Generació del 27, Luisa Carnés va escriure aquesta portentosa novel•la social trencant els esquemes narratius de l'època


La Casa de les Miniatures - Jessie Burton


   La casa de les miniatures està ambientada a l’Amsterdam de 1686 i explica la història de dues dones molt diferents i la seva lluita per la llibertat en una societat molt repressiva i crítica.

Dins de la novel•la hi ha un judici, un amor amagat, un miniaturista que prediu que el destí dels seus clients, una cotorra anomenada Peebo i un pla per escapar cap al mar.Una Mujer de Recursos - Elizabeth Forsythe Hailey


   Al començament del segle xx, quan la independència de les dones era encara molt relativa, Bess Steed, la inoblidable protagonista d'aquesta novel•la, és ja una dona d'armes prendre: una jove omple de voluntat i ambició que, a més, acaba de rebre una petita herència. La novel•la narra la vida de Bess des de principis de segle fins a la dècada dels seixanta a través de la correspondència a diferents destinataris al llarg dels anys. L'observem mentre suporta els cops i les alegries de la vida amb una valentia infrangible i un esperit indòmit; les seves cartes ens revelen els sacrificis que l'amor li exigeix de tant en tant, els problemes i les recompenses del matrimoni, les complexes relacions amb els seus fills i, sobretot, la seva clara voluntat de desafiar al seu entorn social.La Fotografia - Penelope Lively


   Peters, un prestigiós historiador del paisatge, troba per casualitat una vella fotografia en la qual apareix la seva dona, Kath, morta quinze anys abans, agafada de la mà amb un altre home. La troballa li impulsarà a indagar en la vida de la seva dona amb la ferotgia del marit humiliat i la meticulositat de l'arqueòleg. El descobriment de la fotografia també afectarà, d'una forma o una altra, a altres quatre persones molt properes a Kath, que arribaran a conèixer un passat que ni tan sols havien sospitat  Purga - Sofi Oksanen

 

  En una despoblada zona rural d'Estònia, en 1992, un any després que la petita república recuperés la independència després de la implosió de la Unió Soviètica, Aliide Truu, una anciana que malviu sola al costat del bosc, troba a una jove exhausta i desorientada en el seu jardí.

Zara és una jove russa víctima del tràfic de dones,

que ha aconseguit escapar de les seus captors

i ha acudit a la casa de Aliide a la recerca d'una ajuda que necessita desesperadament.

A mesura que Aliide supera la desconfiança inicial, i es revela el vincle que uneix a les dues dones.Mujeres que corren con lobos - Clarissa Pinkola


De tota dona encoratja una vida secreta, una força poderosa plena de bons instints,

creativitat i saviesa. És la Dona Salvatge, una espècie en perill d'extinció a causa dels constants esforços de la societat per civilitzar a les dones i constrenyir-les

a rígids papers que anul·len la seva essència instintiva.

En aquest llibre, l'autora revela rics mites culturals,

contes de fades i històries per contribuir al fet que les dones

recuperen la seva força i la seva salut.Paraíso Inhabitado - Ana Maria Matute


«Vaig néixer quan els meus pares ja no es volien», recorda Adriana, molt després que tot hagi succeït. Per això, la nena es crea un paradís propi, poblat per amics imaginaris i una família de la seva elecció.

Aquesta felicitat a mesura es veu pertorbada quan Adriana ha d'iniciar el periple escolar i entrar definitivament al món dels adults, un entorn que li resulta aliè quan no hostil. No obstant això, sempre queda un refugi sota els lluents estels amagats en els cristalls del llum del saló.
Las dos ancianas - Velma WallisHi ha novel·les que semblen llegendes, i la història de les dues ancianes

que van viure a les gelades terres d'Alaska té tot el sabor d'aquests antics ensenyaments

que els fills reben de boca dels seus pares en les llargues nits d'hivern...Jardí vora el mar - Merçé Rodoreda


L´espai protagonista de la història és la casa d'estiueig i el seu jardí. Rodoreda utilitza el llenguatge en algunes ocasions puntuals, i assenyala fragments poètiques. Expressa i explica molt bé el que sent o pot sentir en un moment concret un personatge, i que aconsegueix que de vegades puguem sentir el vent, les onades o veure les flors o el mar que ens explica. Depenent de la situació, del moment o de l'ànim, utilitza certes paraules o expressions que remarquen aquell sentiment. Els personatges estan bastant caracteritzats per certs sentiments i idees, que fan que al final del llibre et queden bastant clares les diferències de fer, de pensar i de viure les coses.
La jugadora de Go - Shan SaDes de 1931, l'últim emperador de Xina regna sense poder sobre Manchuria, ocupada per l'exèrcit japonès. La gran majoria dels empobrits habitants de Xina es resignen, temen, se sotmeten.

Però, la resistència també existeix.

En aquest context, gairebé sense paraules, una jove xinesa i un oficial japonès s'enfronten i s'estimen davant un tauler de go.
El abanico de seda - Lisa See


En una remota província de Xina, les dones van crear fa segles un llenguatge secret per comunicar-se lliurement entre si: el nu shu.

Aïllades a les seves cases i sotmeses a la fèrria autoritat masculina,

el nu shu era la seva única via de fuita. L'any 2002, l'autora d'aquesta novel·la va viatjar a la província de Huan, bressol d'aquesta mil·lenària escriptura fonètica, per estudiar-la en profunditat. A partir d'aquelles recerques, Lisa See va concebre aquesta commovedora història sobre l'amistat entre dues dones, Lliri Blanc i Flor de Neu.Penélope y las doce criadas - Margaret Atwood


Probablement una de les gestes heroiques més glossades i conegudes de tots els temps, el retorn d'Ulisses a Ítaca ens deixa també un gran interrogant sobre la terrible matança dels pretendents de Penélope i les seves dotze criades: per què es va penjar a les dones i quins eren les veritables intencions de Penélope?

En un audaç i inspirat gir al relat d'Homer, Margaret Atwood cedeix a Penélope la veu narradora que ens condueix cap a la resposta del misteriós succés. El seu relat, satisfet de saviesa i humor, resulta inquietant, fruit de la imaginació d'una autora àmpliament reconeguda per la seva capacitat d'explicar històries amb un elevat to poètic.


La Hija del curandero - Amy Tan


L'anciana LuLing comença a escriure tot el que recorda de la seva infància i joventut a Xina. Una vida de llegendes, fantasmes, malediccions i amors. La seva filla Ruth, una escriptora de llibres per encàrrec sumida en problemes existencials, comença a sospitar que la seva mare està molt malalta. Llavors descobreix els escrits de LuLing, i s'obre davant ella un passat ric i revelador. Les pàgines cal•ligrafiades de l'anciana tanquen una veritat íntima que mai va ser capaç d'explicar a la seva filla, però que al mateix temps desitja que aquesta no oblidi. En el transcurs d'un any, mare i filla reconcilien les seves històries i conjuren el pesar dels seus somnis trencats...Una història absorbent sobre el vincle mare-filla.
L´Ampla Mar dels Sargassos - Jean Rhys


Tot partint del personatge literari de l'anomenada “esposa boja” de Jane Eyre, la famosa novel·la de Charlotte Brontë, Jean Rhys li torna a donar vida a L'ampla mar dels Sargassos i en reconstrueix la infantesa, adolescència i lluna de mel fatal que la precipitarà a les golfes de la gran mansió anglesa de Mr. Rochester. Amb senzillesa i una força magistrals, Jean Rhys, una de les figures més importants de la literatura en llengua anglesa del segle XX, aconsegueix transmetre la bellesa embriagadora, màgica i en molts moments aclapadora de les Antilles en una època, la dècada del 1830, quan no feia pas massa anys que s'havia abolit l'esclavitud i les illes s'havien independitzat d'Anglaterra.


 


Jane Eyre - Charlotte Brontë


És una novel•la clàssica d'amor, precursora del feminisme i la psicologia moderna, sobre una òrfena que enfronta la seva destinació manifesta. La relació central amb el misteriós, violent senyor Rochester, la protagonista va tenir una vida: episodis esgarrifosos d'una infància tan maltractada com a rebel, anys de malaltia i ardu aprenentatge en un tètric internat, estacions de penúria i renúncia en la més absoluta desolació física i moral, inesperats cops de fortuna. Se sol deixar de costat que, en fi, la novel•la és tot un llibre de la vida, una exhaustiva il•lustració de la lluita entre consciència i sentiment, entre principis i desitjos, entre legitimitat i caràcter, d'una heroïna que és la «flama captiva» entre els extrems que formen la seva naturalesa.

Aquesta pàgina pertany al Col·lectiu de dones Malva

La visualització amb dispositius mòbils no està optimitzada


Per a qualsevol sugeriment o canvi a la pàgina podeu contactar amb: Lolin Pastor Moscardó 609276308 lolinpastor@hotmail.com